Komentari za tekst "Nije lako biti trudnica: Ovi crteži zaista objašnjavaju trudnoću"

Komentara
57
Ostavite komentar
Činjenica je da žena ne može sve sama ni u toku trudnoće ni nakon porođaja, ali činjenica je i da nije svaki muškarac tj.muž podrška ženi, pa nije ni čudo što se neke majke osećaju ili izgledaju raspušteno, olindrano, nenamešteno....tužno. U suprotnom, 21. vek je trebao da nama ženama donese sve naj naj u braku..sa partnerom..i svaka žena bi trebala da puca od sreće i zadovoljstva kao žena i majka..Podrazumevano u 21.veku..
Moze,moze. Ziv sam primer. Posto zivim inostranstvo nisam imala pomoc u trudnoći i tri nedelje posle porodjaja. A muz nas je napustio jos na samom pocetku trudnoce. Pritom sam radila do zadnjeg dana (ispalo je tako, jer je beba dosla ranije). U celom tom ludilu uspela sam da drzim do sebe, da uvek budem sredjena, uredna, cista kosa, nokti sredjeni. Takva sam otisla i na porodjaj. Mi, ljudi nebitno kog pola, nismo ni svesni sta mozemo da izdrzimo dok se ne nadjemo u nekoj situacija. Sve ostalo su samo izgovori tipa ne mogu. Zena blista kada je zadovoljna i ispunjena, i to ne ukljucuje partnera. A kada je takva ona se i brine o sebi. Kad vidis zarozanu zenu, mozes da vidis i kakav joj je brak. Sve dolazi iz glave. Pritom ovo pisem za zdrave trudnuce i porodjaje, nista ležanje, serklazi, carski rez i ostale komplikacije. Tada je najbitnije izneti trudnoći i spasiti zivu glavu.
A ko kaze da se ja ne igram sa svojom bebom.Pomoc nemam osim muza.Kao neki kojima babe i dede cuvaju decu.Al trenutak kada spava koristim za sebe Dragana.Sta ima kome da smeta ako sam ja organizovala svoje vreme.Treba da smrdim i da imam izrastak na glavi ko ciganka.Mogu da zamislim sve vas pametnice kakve ste strokave i smrdite na zaprsku.
100% ste u pravu. Pa zar nije lepse videti na ulici lepo sredjenu mamu kako ponosno seta svoje mezimce, nego zapustenu. Brijanje nogu je 5 min posla. Pranje kose isto. Dok je beba sasvim mala ostavite je na 15min. Dovoljno da se opere kosa, obrijete i sredite. Isto je vremenski kao i velika nuzda. Kad su vece stavite ih u sediste za kola ili sedeljku za hranu i sa vama u kupatilo. Stavite igracke, kad je vece neku grickalicu. Dok on juri gricke, vi ste se okupali. Jos ako imate zavesu na kadi mozete da se igrate skrivalice i eto. Svi cisti, bebe sretna i teraj. Nema ni baka, ni deka, ni tetki ni strina. A za mamu sa seckanjm lukom, kada se dinsta u vodi luk jako malo smrdi. Ako se odmah doda i meso, uopste i ne smrdi. Nikako prziti na ulju bez poklopca. Smrad ne izlazi ni posle 5 dana.
U svemu se slazem sa Vama, osim u poslednjoj recenici. Zasto je sramota ako zena smrdi na zapsrku? Mozda Vi imate nekog ko Vam kuva, ali ima dosta zena koje nemaju tu mogucnost. I one bi radije to vreme provele u negovanju sebe umesto u seckanju luka. One nemaju cega da se stide, jer rade divnu stvar - spremaju za svoju porodicu zdrav i hranljiv obrok. I ja smatram da nista ne treba da bude izgovor za zapusten izgled. Ne mora uvek da bude nasminkana i isfenirana, ali svaka zena treba u svakom trenutku da bude cista, uredna, ocesljana, u cistim i pristojnim stvarima, izdepilirana, noktiju uredno oblikovanih, bez obzira da li su dugi ili kratki, ne moraju ni da budu nalakirani. Moj savet - u trudnoci kupite dosta lepih trenerki i kucnih stvari, posto cete uglavnom u tome biti kad se porodite. A potreba da se vecito bude tip-top sredjena, cak i kad se ide do prodavnice, taman i da se svet raspada, i omalovazavanje i osudjivanje drugih nisu stvar vodjenja racuna o sebi, nego kompleksa i zelje za dokazivanjem.
Ahahahahahaha bravo, bas me nasmeja. Sve se one prave pametne i vece mame od svih nas, zato sto su 24h sa detetom, zato sto je dete na prvom mestu.Treba i sebe gledati, sredjivati se, najpre zbog sebe, necu da dozvolim da izgledam masno i zapusteno jer eto imam bebu.
Znam da je malo izvan teme, ali mene zanima nesto: kakva vam je kosa posle 13 meseci od porodjaja? Moja je pre trudnoce bila izrazito kovrdzava i suva, sad se vise masti i skroz je prava. Pritom jos uvek dojim, tako da su hormoni neizbalansirani. Zanima me da li je neko imao takav slucaj i sta ste radile? Osecam se kao da mi je neko ukrao deo mene i jos ne mogu da se priviknem na cinjenicu da mozda vise nikada necu imati lokne, koje sam mnogo volela. P.S. One čitateljke koje misle da mi kazu imas dete, sta te briga neka ne odgovaraju. Meni je moja kosa bitna.
Ja sam pila vitamine pa opet otpada :) to je individualno.
Ja nisam imala problem sa opadanjem jer od starta pijem vitamine.Zato sam ti napisala da obavezno pijes.
Pijem. Od 7 nedelje trudnoce do sada (13.5 meseci kako beba ima). Opadanje je proslo. Taj deo sam prezivela. Sad raste pa je jos gore. Sve ispadaju kratki pramencici. Videcemo kad prestane. Uglavnom kazu da je hormonski i da se desava. I to mi je najgori moguci odgovor. Zato me je zanimalo jel je imala neka čitateljka slicno iskustvo. Da se ne nadam uzalud.
Meni je proslo 12 meseci od porodjaja.Pijem oligovit i beviplex od porodjaja.Jer sam cula da hoce i kosa da opada.Moguce da kad prestanes da dojis bude sve ok.Jel pijes neke vitamine?Najbolje u apoteci da pitas.
Slazem se sa Violetom.Svaka cast za autorku apsolutno istinito je prikazala :-)
Sta se izlupa Violeta.Nije bitno ko ti pomaze vec da nisi zapustena.Pa i mene je muz sredjivao za porodjaj.Nokte na nogama.Pa to je valjda normalno sve da mi pomaze.Ja da sam ostala zapustena kad sam iz porodilista izasla pa skrenula bi.To pomaze ne zapadnes u depresiju a ne ko sto ti rece.I imala sam veliku ranu od epiziotimije pa mi je muz pomogao da udjem u kadu i sve ostalo.Na prvom mestu sredjujem se za sebe pa i za njega.
Jasno je meni da je Vama muz pomagao, i da ocito imate dobrog i tolerantnog coveka pored sebe, ali samo se zapitajte koliko zena ima pored sebe muza koji nece umesto nje da sebi podgreje supicu, a kamoli da joj sece nokte na nogama, depilira/obrije je ili nesto deseto?! Moj je bio divan, ali znam puno zena koje su sve, apsolutno sve radile same, bez pomoci majke ili svekrve. I pored sve muke oko dojenja, uzasne vrucine koja je bila kad sam se porodila, rane od carskog koja je bolela kao sam djavo, jedino mi je bilo bitno da budem istusirana, da lepljiva ne legnem u krevet. A ako muzu smetaju dlakave noge, ili pazuh, ako nisam stigla da se pocesljam, a kamoli isfeniram, ako su sudovi neoprani i jos nije gotov rucak za sutra, onda bolje neka nadje drugu zenu, koja ce mu sluziti kao privezak. Naravno da sve dodje na svoje, i da svaka zena pre ili kasnije se vrati u normalu, i uskladi svoje potrebe i obaveze prema detetu koje je rodila. Ali to nije takmicenje, i svako treba da radi po svom tempu. I da je pritom NIKO ne osudjuje zbog toga!
Ne znam cime se tese.Uvek sam se pitala zasto se zene "ofucaju"sad kad sam udata i imam dete shvatila sam da je to do zene.Niko ne trazi ne znam koje sredjivanje ali pojedine su toliko zapustene pa stapom da ih covek ne pipne.To je teorija udata sam pa mogu i ko krpa da izgledam.
Ovi crtezi mogu da odgovaraju nekoj aljkavoj zeni.Ja sam vodila racuna o sebi u trudnoci isto kao i sad otkad imam dete.Al vidim da se zene pretvore u sifonjere posle porodjaja.Kad ih vidim onako prljave sa masnim kosama zivot mi se zgadi.Zivot ne staje kad se rodi dete.Organizacija je bitna.
O zene, pa sta vam rade muzevi? Moj pobeže, i kad procitam vase komentare nekako mi je i drago zbog toga, jer je lenština (kasno uvidela,a opet nije toliko bilo), jer sama sama svoj sef. Kad vidim kako ste ih opisale, cast izuzecima prosto me cudi da ste im rodile po dvoje-troje dece. Pa valjda i muz mora i treba da cuva dete i pomaze u kuci. Jezim se kada sam procitala "nije dorastao situaciji", a troje dece. Dok ne stanu na svoje noge to zna da bude 15-25god, u zavisnosti od razlike u deci. Iskreno zelim Vam svima jako puno srece i stpljenja jer to je mnogo bitnije od dlakavih nogu.
@srbislava a sta cete kada krenete sutra da raditi? Mene su dali u obdaniste sa 11 meseci. Majku nisam vidjala od 29.11 do kraja februara jer se tada sprema zavrsni racun. Jedino na slici ili kada dodje uvece sa posla. Pritom to je bilo vreme 90tih kada nije bilo privatnika i radila je u drzavnoj firmi. Sada je jos gore. Odnos sa majkom jako blizak, iskren i otvoren. Cenim to sto me nije gusila, da je znala da pritegne, a i da otpusti dizgine kada je trebalo. Ne zelim da zvucim surovo, a sta cete raditi kada Vam dete odraste i ode iz kuce? Preseli se na drugi kontinent i vidja te ga skype, nedeljno po par sati. Svesna sam jako da je sad mali i upijam svaki momenat, ali za koju godinu moj decak ce vise voleti da ga odvedem kod druga da pikaju loptu nego da bude sa mnom. Od trenutka kada se zaceo bila sam spremna za to, jer sam ja jedinica otisla od moje majke na drugi kontinent i svesna sam sta to znaci. I drago mi je sto sad kada je pozovem ona ima svoj zivot, svoje prijatelje. Srecna sam do neba, u suprotnom bi imala ogromnu grizu savesti. A ti treninzi i fudbal su odlicno kanalisanje negativne energije i stresa. Bolje da se ispraznim na traci za trcanje, nego na ukucanima. I da pitali su mi da li mi bebac nedostaje kada ga ostavim? Rekla sam NE, jer sam primetila i da kod njega dolazi do prezasicenja od mene i da dete procveta kad nekada nema mame na vidiku. A ima tek godinu dana.
Jao kakva patetika hajte zapustenice placite sto ce vam deca biti nesposobna sutra.
Bojana, a ko ti cuva dete/decu dok si na treningu na koji si krenula cim je doca rekao da smes? To je racunam najmanje dva sata, je l? Pomozi nama koje smo neorganozovane lenjivice!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »