Komentari za tekst "Nepravedna zakonska rešenja diskriminišu i kažnjavaju mame preduzetnice"

Komentara
31
Ostavite komentar
Kako sprovesti porodiljsko za mame preduzetnice koje su u radnom odnosu u svojoj preduzetnickoj radnji od same redžgistracije radnje?
A sta je sa mama koje imaju visoka primanje? Zar nisu i one kaznjene iako su im se doprinosi godinama obeacunavali u skladu sa visokim primanjima? Kaznjene su jer su radile ko dan noc kako bi dosle do plata koju imaju! Bezbobrazluk!
Tako je, jos jedna u moru divnih uredbi. Licno sam uskracena za punu platu i za godinu dana porodiljskog ostacu bez mnogo novca na ciji iznos su placani doprinosi godinama. Zaista bedno ponasanje prema majkama...
Stop diakriminaciji! Sad treba svi da dignemo glas, ovaj zakon mora da se promeni. Treba opet da pisemo peticiju, mora nesto da se menja!
Jedno pitanje ako neko zna. Koja je procedura da suprug nastavi sa koriscenjem porodiljskog bolovanja, ustvari nege deteta, posto sam ja preduzetnica i moram da nastavim rad u firmi, inace zbog ove situacije ode mast u propast. Ko otvara bolovanje za njega?
sam preduzetnik, radnja se vodi na moje ime vise od godinu dana. Kada sam otvorila porodiljsko bolovanje vodjena je na mene otprilike osam devet meseci. Doprinose mi je placala drzava jer nisam prethodno koristila usluge biroa i novcanu nadoknadu pa je to bila povoljnost. Međutim, meni se uopste nije isplatilo niti uracunalo to za porodiljsko iako je sve izmireno i vide se uplate plate i doprinosa. Kazu da se ne podudara neka sifra za tu isplatu. Interesuje me da li imam prava na to porodiljsko koje se obracuna jer je radnja na moje ime i sve je izmireno iako je drzava placala doprinose? Proslo je vec sest meseci otkako sam na porodiljskom bolovanju a nisam primila ni jedan jedini dinar koji je trebalo da primim s obzirom da je sve uplacivano. Molim Vas da mi pomognete jer prosto ne znam kome da se obratim. Nadležni za ovo pitanje u mojoj opstini navodno ne dobijaju brojeve koje imaju da zovu ili ne znaju kome treba da se obrate. Pisala sam i zvala ali nikako nemam odgovora. Takodje sam ovlastila drugo lice da vodi kafanu dok sam ja na odsustvu znaci nema prekida rada a doprinosi se Takodje uredno isplacuju.
Šta se dešava kada se zatvori radnja da li onda ima porodilja prava na neka primanja od drzave
Samo sa zavoda kao nezaposlena ništa drugo

Predsedniče daj te nam nas hleb... Ne otima te odusta nase dece. Srbijo zemljo.... Placi. Zamislite da nemate vi novca ni za hleb a preduzetni od silnih vasih taksi prema drzavi. A troje dece treba izgajiti.. Ukidas nam pravo. Oboje za svaku osudu
Cisto sranje od zakona i zakonodavaca. Politicari kako bi ste vi ziveli sa 12000din a imate malu bebu? znate li koliko kostaju pelene,koliko pakovanja treba mesecno u prva tri meseca bebinog rodjenja, a tek sva oprema????? A kad se blize izbori izlazete narod ohohooo. bednici,sramota kakva je Srbija!!!!
Niste dobro informisani. Poslovođa je neophodan za trudničko, ali ne i za porodiljsko bolovanje. Preduzetnica ne mora ni da zatvori radnju ni da imenuje poslovođu, jer po zakonu joj pripada pravo na ostale naknade i ima prava da redukuje svoje radno vreme kako joj odgovara.
Nisam mogla da ostvarim trudničko bolovsnje bez imenovanja poslovodje
postovani,

ja imam jedan slucaj ovako, ja sam preduzetnika i koristim olaksice da ne se placujem porez i doprinos za 12 meseci sto je za novo preduzetnike i moja neto plate je 35.000,00din, da li mozem ja da krositm porodiljsko bolovanje ili ne?
Da li bi neko znao da mi objasni samo postupak za ostvarivanje naknade? Da li moram otvarati bolovanje kod ginekologa? Od kog datuma se stavlja radnja u mirovanje?
nemam reci sramota da li smo mi mame preduzetnice neka posebna vrsta koja treba da izumre?ili mi mame preduzetnice ne treba da redjamo decu? stidite se vaseg zakona!!!
Kao i vecini koleginica, Meni ie osnovica 60 000 i ja ako zelim da mi ide staz tokom porodiljskog , posto trudnicko ocigledno necu imati jer ne ulazi u prosek, nakon placanja poreza i doprinosa, ostaje mi 14000!!! Sta je to?? Neka sprdnja? Ni minimalac! U prvoj trudnoci osnovica mi je
Bila 38000 i dobijala sam 24000 plus jednokratna pomoc. Ovo sad nije dovoljno ni za ratu kredita!!!!
Ja sam mama preduzetnik, trenutno na porodiljskom.
To što se deli sa 1.5 tj što se porodiljama isplaćuje samo neto je bilo i do sada. Svakoj porodilji tj svakom zaposlenom se isplaćuje NETO plata. Bruto znači vaša neto plata + pprezi i doprinosi. Dakle taj deo je potpuno logičan.
Ono što nije logično, a nisam sigurna ni da je tačno, je da država neće plaćati poreze i doprinose u toku ovog perioda s obzirom da pokriva stalno zaposlenim mamama. Možda je do zabune došlo zato što neto platu pokriva socijalno, a poreze i doprinose pokriva/refundira opština.
Naravno u toku porodiljskog mama preduzetnica stavlja firmu u mirovanje, jer u tom periodu nece raditi.
Stavi u mirovanje i nema nošta da prima bruka i sramota
Pozdrav Mirjana,

Interesuje me, posto pise da ste bili mama preduzetnik na porodiljskom, da li Vam je drzava uplacivala doprinose? I koliko su bili azurni sa uplacivanjem naknade?

Hvala,
Marijana
a ako ne zeli da stavi firmu u mirovanje?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »